Mondzorg bij psychofarmacagebruik

Mondzorg bij psychofarmacagebruik

Het doel van het project ‘Mondzorg bij psychofarmacagebruik’ is om meer aandacht te vragen voor de bijzondere tandheelkundige zorg die er nodig is wanneer patiënten langdurig psychofarmaca gebruiken en welke gebitsverzorging daarbij nodig is. Goede voorlichting aan patiënten is van essentieel belang. Met behulp van een subsidie van zorgverzekeraar ENO is onderstaande inmiddels bereikt.

Er is een e-module ‘Gezond Gebit’ ontwikkeld en beschikbaar via Minddistrict. Deze e-module is gemaakt door het SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence, tandarts Landman van tandartsenpraktijk de Watersnip te Deventer en 2 patiënten die langdurig psychofarmaca gebruiken. Het doel van deze e-module is het geven van informatie en de weg te wijzen op het gebied van mondverzorging middels praktische handvatten.

Tevens is er een e-learning ontwikkeld voor professionals in de GGZ, beschikbaar via GGZ Ecademy. Zij worden middels deze e-learning op dit specifieke aandachtgebied geschoold zodat zij patiënten optimaal kunnen informeren over de mogelijke bijwerkingen van het langdurig gebruik van psychofarmaca op hun gebit en krijgen zij advies ten aanzien van mondzorg.

Volgende stap is om contact te zoeken met de KNMT voor de ontwikkeling van een e-learning voor tandartsen. Op deze manier wordt iedereen (behandelaren en patiënten) goed opgeleid die te maken heeft met langdurige gebruik van psychofarmaca en het behouden van een gezond gebit.