Boeken

Verpleegkundige zorg aan patiënten die zijn opgenomen met een acute manie - Peter Goossens en Anja Stevens

In 2015 verscheen bij uitgeverij ‘de Tijdstroom’ de derde herziene versie van de multidisciplinaire richtlijn bipolaire stoornissen. Ten aanzien van de verpleegkundige zorg voor patiënten die met een acute manie opgenomen zijn op een (gesloten) opnameafdeling is de inhoud van de richtlijn zeer beperkt.

Het ontbreken van wetenschappelijk onderzoek naar deze verpleegkundige zorg gaf aanleiding om vanuit het SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence een onderzoeksprogramma op te starten naar de verpleegkundige zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis, die met een acute manie op een opnameafdeling verblijven.

In deze uitgave brengen we verslag uit over de gevolgde methode, de resultaten van deze onderzoeken en geven we aanbevelingen voor de gewenste verpleegkundige zorg.

 

'Het kan echt iedereen overkomen' - Annemieke Kalsbeek en Anja Stevens
Een kwart van alle Nederlandse vrouwen lijdt ooit in haar leven aan een stemmingsstoornis. Veel van deze vrouwen zijn, of worden nog, moeder. Toch is er over de combinatie moederschap en stemmingsstoornissen niet veel informatie te vinden. Hoe is het om moeder te zijn terwijl je last hebt (gehad) van een depressie of bipolaire stoornis? Durf je het moederschap wel aan? Hoe bespreekbaar is het als je niet van je baby kunt genieten? Negen heel verschillende vrouwen vertellen openhartig over hun ervaringen, in de hoop anderen met hun verhaal te helpen en het taboe op psychische problemen te helpen doorbreken.

Het boek is verkrijgbaar bij het SCBS Bipolaire Stoornissen door een mail te sturen aan scbs@dimence.nl en kost € 16,95.
Lees hier de boekrecensie van Karin den Oudsten.

 

 

'Elzo de bipolaire beer'- Sharon Bracken (vertaling Anja Stevens en Bart Geerling)

Sharon Bracken heeft in 2009 een voorlichtingsboek met prachtige prenten uitgegeven voor kinderen met een bipolaire stoornis en kinderen van ouders met bipolaire stoornis. Anja Stevens en Bart Geerling van het SCBS Bipolaire Stoornissen werkten mee aan de vertaling van het boek.

Het boek is te bestellen via scbs@dimence.nl.
De kosten voor het boek zijn € 12,50 (exclusief verzendkosten).

 


'Vervreemd van mezelf en mijn omgeving' - Anja Stevens en Fleur Schreurs

Het boek 'Vervreemd van mezelf en mijn omgeving' is een bundeling van ervaringsverhalen over een postpartum psychose.

Het boek vertelt over de verhalen van vrouwen die een postpartum psychose hebben doorgemaakt, over de angst die zij hebben gevoeld, het onbegrip en de onwetendheid van de omgeving speelden hen parten. Dit boek creëert kennis, erkenning en steun voor iedereen die met dit ziektebeeld in aanraking komt.

Het boek is te bestellen via scbs@dimence.nl.
De kosten voor het boek zijn € 10,- (exclusief verzendkosten).